Berken, botanisch bekend als Betula pendula en Betula pubescens, is een populaire loofhoutsoort die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. Deze houtsoort staat bekend om zijn lichte kleur en fijne nerf, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor meubels, betimmeringen en andere interieurtoepassingen.
Kenmerken
- Kleur: Het hout is wit tot lichtbruin, met variaties afhankelijk van de soort; Yellow birch is licht tot donker roodbruin.
- Structuur:Het spint is niet van het kernhout te onderscheiden en vertoont vaak zwarte pitjes (mergvlekken) door aantasting van langpootmuggen.
- Draad: Recht, met soms kruisdraad.
- Volumieke massa: Tussen 640 en 670 kg/m³ bij 12% vochtgehalte (Europees berken); tussen 550 en 740 kg/m³ voor Noord-Amerikaans berken.
- Duurzaamheid: Klasse 5 voor schimmels en gevoelig voor aantasting door Anobium en termieten.
Toepassingen
Berkenhout wordt veel gebruikt voor betimmeringen, meubelen (massief en gefineerd), parket, decoratieve producten en sportartikelen zoals tennisrackets. Daarnaast vindt het toepassing in huishoudelijke voorwerpen, draaiwerk en speelgoed. In Finland is berkenhout belangrijk voor de productie van triplex, waaronder zeer dun microplex.
Bewerking en onderhoud
Berkenhout laat zich goed zagen en schaven, met de aanbeveling om een snijhoek van 15° te gebruiken om inspringsels te voorkomen bij kruisdraad of warrige draad. Het spijkeren en schroeven verloopt goed, maar voorboren dicht bij de randen is aan te raden om splijten te voorkomen. De lijmverbindingen zijn doorgaans goed en het hout is buigzaam als het foutvrij is.
Kwaliteitseisen en normen
Berkenhout voldoet aan de richtlijnen van BRL 1705 voor triplex. Vanwege de gevoeligheid voor blauwschimmel is het cruciaal dat berkenhout snel na het vellen wordt gedroogd. De impregneerbaarheid van het kernhout valt in klasse 1-2, terwijl het spint ook in dezelfde klasse valt.
Bron: www.houtinfo.nl