Douglas, botanisch bekend als Pseudotsuga menziesii/Douglasspar, is een veelzijdige naaldhoutsoort die afkomstig is uit het westen van Noord-Amerika en tegenwoordig ook in Europa, Nieuw-Zeeland en Australië wordt aangeplant. Deze houtsoort staat bekend om zijn gunstige sterkte-eigenschappen en esthetische kwaliteiten, waardoor het een populaire keuze is in de bouwsector.
Kenmerken
- Kleur:Vers hout heeft een licht geelbruine kleur, die verkleurt naar oranjeachtig geelbruin.
- Structuur: Harshoudend met een duidelijke streeptekening door het kleurcontrast van groeiringen.
- Draad: Recht, soms met spiraalgroei of golvende draad.
- Volumieke massa: Tussen 410 en 800 kg/m³ bij 12% vochtgehalte.
- Duurzaamheid: Klasse 3-4 voor schimmels, met een goede weerstand tegen zuren.
Toepassingen
Douglas wordt veel gebruikt in de buitenbouw, onder andere voor ramen, deuren, en vloeren voor buitenverblijven/overkappingen. Ook wordt het ingezet voor dragende constructies, vaten en kuipen in de chemische industrie, en voor meubelen en betimmeringen. In de jachtbouw en de vervaardiging van constructietriplex is Douglas eveneens een populaire keuze.
Bewerking en onderhoud
De bewerking met handgereedschappen is niet eenvoudig, maar machinale bewerking gaat vlot als scherp gereedschap wordt gebruikt. Het hout droogt snel zonder veel neiging tot scheuren en vervorming, hoewel kwasten kunnen loskomen. Voor een goede afwerking is voorbehandeling noodzakelijk, vooral bij gebruik van polyester op waterbasis.
Kwaliteitseisen en normen
Douglas voldoet aan de Nederlandse normen zoals NEN 5468 en NEN 5470, die richtlijnen voor Europees douglas en Oregon pine vastleggen. Het is ingedeeld in verschillende sterkteklassen (K17, K22, K33), wat de toepassing in constructies bevordert. Douglas wordt vaak gebruikt voor producten met KOMO-certificaat en is opgenomen in beoordelingsrichtlijnen voor houten constructies en waterbouwkundige toepassingen.
Bron: www.houtinfo.nl