01-11-2024

Fraké

Fraké , ook bekend als korina of Limba, is een West-Afrikaans loofhout dat bekend staat om zijn variabele kleur en tekening. De houtsoort is geliefd om de flexibiliteit bij afwerkingen en de mogelijkheid tot fineerverwerking, maar wordt in het algemeen niet ingezet voor zwaar belaste toepassingen vanwege de gemiddelde duurzaamheid en gevoeligheid voor insecten.

Kenmerken

  • Kleur: Fraké varieert van lichtgeel tot donkerbruin, soms met een groenige tint. Het hout wordt doorgaans in drie varianten aangeboden: fraké clair (lichtgeel, het meest gebruikte), fraké bariolé (gemarmerd of donkerder getint) en fraké noir (donkergekleurd). De donkere tinten kunnen sporadisch bruinachtige vlammen vertonen, veroorzaakt door reactie op insectenschade.
  • Structuur: Fraké heeft vaak een rechte tot licht golvende draad met een grovere nerf. Dosse gezaagd licht fraké kan een vlamtekening vertonen die doet denken aan eikenhout.
  • Volumieke massa: Het gewicht varieert tussen 450 en 650 kg/m³ bij 12% vochtgehalte. Vers fraké ligt tussen 700 en 825 kg/m³, afhankelijk van de groeicondities, wat bijdraagt aan de variabele hardheid en sterkte.
  • Duurzaamheid: Fraké heeft een matige natuurlijke duurzaamheid (klasse 4 tegen schimmels) en is gevoelig voor aantasting door Lyctus-kevers en termieten, vooral in het spint. Hierdoor is het vooral geschikt voor binnengebruik.

Toepassingen

Fraké wordt veel gebruikt in de meubelindustrie, voor binnenbetimmeringen en binnendeuren, vooral in de vorm van fineer. Massief fraké wordt toegepast in lijstwerk, gietmodellen, trapleuningen en interieurdetails. Het donkergekleurd fraké, met zijn aantrekkelijke tekening, wordt soms als fineer verkocht onder de naam noyer de Mayumbe.

Bewerking en onderhoud

Fraké is gemakkelijk te bewerken, zowel met de hand als machinaal. Voor gladde afwerkingen wordt een vulstof aanbevolen vanwege de grove nerf. Het hout droogt snel, maar donkere plekken die meer vocht bevatten, kunnen voor uitdrogingsproblemen zorgen. Het schaven van niet-rechtdradig fraké vereist voorzichtigheid omdat de vezels kunnen opstaan, wat tot een ruw oppervlak kan leiden. Voor het verlijmen, spijkeren en schroeven zijn geen bijzondere aanpassingen nodig, hoewel splijting voorkomen kan worden door voorzichtig te werk te gaan.

Kwaliteitseisen en normen

Fraké wordt vooral geleverd als gezaagd hout en fineer. Het wordt gewaardeerd in toepassingen waar een variabele kleurtekening gewenst is, hoewel het bij langdurige blootstelling aan houtstof irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken.

Bron: www.houtinfo.nl

Fraké